Киноа със спанак и сусамов тахан

Тази рецепта е завръщане към любимата ми храна – киноата. Изключително полезна и вкусна, тя съдържа всички незаменими аминокиселини, както и най-много протеини от зърнените храни. Приготвя се много лесно, като ориза. Вари се в съотношение 1:2 ( една чаша киноа с две вода) за около 15 мин. Може да се използва за всякакъв вид ястия, за закуска, салати или основни ястия. Днешното предложение комбинира киноата с тиквички и спанак и е гарантирано много вкусно 🙂

Какво ни е необходимо за приготвяне на рецептата:

За около 4 порции

300 гр киноа

1 средно голяма тиквичка

250 гр спанак

1 с.л. микс от подправки ( куркума, кардамон, карамфил и джинджифил )

сусамов тахан

хималайска сол

Първо

Нарязваме тиквичките на кубчета и ги добавяме в празен съд. Накълцваме спанака на ситно. За рецептата използвам дълбок тиган. Загряваме тигана и добавяме малко вода. След това прибавяме подправките,тиквичките и малко зехтин и ги оставяме да се задушат в мазнината за около 5 мин., като разбъркваме хубаво. Добавяме спанака и още малко вода и покриваме тигана с капак, като оставяме съставките да се задушат за още 5 мин.

Второ

Добавяме чаша киноа и две чаши вода и я оставяме да се развари за около 10 – 15 мин. Малко преди да  свалим ястието от огъня добавяме сусамовия тахан, хималайската сол и още малко подправки, като разбъркваме хубаво.
Добър апетит!

Leave a Reply