Moth dal с фенел и червена киноа

Това е една много специална рецепта за мен, която приготвих с много желание и любов. Мот дал е вид боб, който се използва широко в кухнята на Южна Азия, като също така е познат и в Турция. Има много приятен и хрупкав вкус. Фенелът или резене е от семейството на копъра и когато се използва за готвене придава на ястието много фин и приятен анасонов вкус. Мисля, че не е необходимо да говоря за червената киноа и вкусовите и качества. Нека прескочим към приготвянето на рецептата.

Какво ни е необходимо за приготвяне на рецептата

200 г. мот дал

200 г. червена киноа

25 г. суров киснат слънчоглед

1 по-малък корен фенел

2-3 връзки зелен лук

1-2 зелени чушки

1 по-голям розов домат

малко пресен джинджифил, обелен и нарязан на ситно.

1 авокадо

1 -2 ч.л сушен риган

хималайска или келтска сол за вкус

Да преминем към приготвянето на рецептата

Накисваме бобчетата мот за около 10 ч. По възможност вечерта преди приготвянето на рецептата, като е добре да сменяме водата и да ги изплакваме периодично.  След това ги добавяме към кипнала вода в тенджера и ги оставяме да се сварят за около 40 -45 минути.

Нарязваме на ситно фенела, чушките, зеления лук и джинджифила и ги задушаваме в дълбок тиган и малко вода. След като се задушат добре добавяме червената киноа и две части вода и оставяме да ври на слаб огън. През това време нарязваме доматите и авокадото на ситно и ги добавяме към останалите съставки малко преди да свалим ястието от огъня. Добавяме хималайската сол, разбъркваме хубаво и поръсваме със слънчогледа и сушения риган.

Добър апетит!

 

One Response

  1. П. Кънчев says:

    Само едно нещо ще кажа- докато гледах без да се съсредоточавам изцяло върху всяка точка от снимката и всяка съставка подред, а прескачайки напред в рецептата и връщайки се назад ми мина през ум думата “Богове” и “храната”. Явно съм искал да си кажа нещо от сорта “храна за боговете”. Доста точно казано спрямо веганството (относно храненето) и бих допълнил “относително кои растения кога се консумират”. Успехи! 🙂

Leave a Reply