Просо с кисело зеле

Реших да поекспериментирам и да опитам нещо нестандартно. За целта се спрях на просото. В България то е по-познато като храна за птички и ако не ми вярвате може спокойна да попитате на Женския пазар. Ясно е, че пилците не са балами, а тарикати и това една от най-пълноценните храни. Съдържа много фосфор и магнезии и много полезно за хора с непоносимост към глутен, диабет и проблеми със сърцето. Просото е много засищаща храна като с него спокойно може да замените хляба. Другото по-особено нещо в рецептата е и водещото присъствие на киселото зеле. Тя е много лесна и се приготвя за отрицателно време. Все неща от голямо значение за мен 🙂

„Много особеното при него е, че когато просото се развари остава някак сухо и на бучки и не е особено приятно за ядене. За да избегна това винаги добавям малко студено пресован зехтин секунди преди да го сваля от котлона и разбърквам хубаво“.

Какво ни е необходимо за приготвянето на рецептата

300 г. просо

100-200 г. кисело зеле

1 по-малка глава лук

1 с.л червен пипер

1 ч.л. люто чили

1 с.л студенопресован зехтин

Хималайска сол или сол от Мъртво море на вкус

Първо

Прибавям в тенджера просото и две чаши вода. Оставям го да се развари добре на средна температура, като разбърквам периодично.

„Аз винаги приготвяйки киноа, просо, елда или друга зърнена култура действам така: В началото ги оставям на силен огън за около 5 мин, след което готвя на слаб огън, докато се разварят добре и поемат водата“.

Малко преди да поеме изцяло водата добавям 1-2 с.л зехтин, хималайска сол на вкус и разбърквам добре за да не слепне просото и да не се получи много сухо.

Второ

В дълбок тиган като този от снимките ми задушаваме във вода, зехти и подправки ситно нарязания лук и киселото зеле. След като се задушат добре прибавяме просото и разбъркваме хубаво. Ако е нужно може да добавим още малко сол преди да свалим от котлона.

Добър апетит!

Leave a Reply