Интервю със Слави и Ленко Славови от Лечебен център Vita Rama

Slavi i Lenko

Слави Славов и Ленко Славов са братя и са част от екипа на Лечебен център Vita Rama.

Vita Rama предлага цялостен (холистичен) подход към здравето, с който се създава хармония между тялото – чрез храна и физическа активност, ума – чрез техники за намаляване и преодоляване на стреса и духа. Главен специалист-диетолог по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama e баща им Георги Славов. Консултанти в лечебния център са д-р Георги Гайдурков, д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова.

1.Здравейте Ленко и Слави, изключително удоволствие е да сте мои гости! Разкажете ми малко повече за себе си?

Здравей Живко, удоволствието да бъдем твои гости е изцяло наше!
Родени сме в семейство, в което имахме възможността и щастието и да бъдем въведени в знанието и практиката на лечебното хранене и холистичния подход към здравето от нашия баща – главният специалист диетолог по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama – Георги Славов. От 12 години сме вегатарианци, като сме преминали през различни етапи на здравословно хранене – веганство, суровоядство, плодоядство.

Чрез личния си опит, както и чрез работата си в Лечебен център Vita Rama, ние сме убедени, че за да се постигне пълноценно здраве и щастие, е необходимо да се работи както на физическо, така и на умствено и духовно ниво, т. нар. холистичен подход към здравето.

2. Как се роди идеята за лечебен център „Vita Rama”?

Идеята за Лечебен център Vita Rama съществува от 1992 г. Тогава нашият баща – Георги Славов, среща известната българска лечителка Лидия Ковачева. Въпреки, че вече е дипломиран и практикуващ диетолог, срещата му с нея променя гледната му точка към храненето и той, заедно с д-р Георги Гайдурков, д-р Людмила Емилова, д-р Вергиния Георгиева, стават ученици на Лидия Ковачева, а в последствие и нейни сътрудници.

От 1995 г. до 2005 г. баща ни, в сътрудничество с д-р Вергиния Георгиева и д-р Георги Гайдурков, ръководи лечението на групи в гр. Несебър и гр. Слънчев бряг. През 2006 г. започва да работи Лечебен център Vita Mores (от латински “начин на живот”). В екипа на Лечебния център работят диетолози и специалисти по лечебно хранене, лекари натуропати, йога и физио инструктори. Година по-късно, през 2007 г., след 10-годишни изследвания, анализи и практика със стотици пациенти, баща ни – Георги Славов и д-р Георги Гайдурков, създават нов метод за натурално лечебно хранене, който е в основата на лечебна система Vita Rama.

През април 2013 г. Лечебен център Vita Mores промени името си на Vita Rama – “Щастлив живот”. Екипът ни избра думите „VITA“ – живот и „RAMA“ – щастие, за да изрази нашата философия, цел и визия за бъдещето – чрез здравословно хранене и начин на живот да постигаме здраве и щастие.

3.Какви са бъдещите ви планове и кои са нещата, които обичате да правите и ви вълнуват?

Бъдещите ни планове са свързани с развитието на проекта Vita Rama. В момента наша основна цел е да продължим развитието и усъвършенстването на лечебна система Vita Rama, като инвестираме в постоянното професионално развитие на нашия екип и технологията на приготвяне на храните.

България заема челни места в класациите свързани със заболявания като наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Заболявания, които са свързани с нездравословен начин на живот. Затова, друг наш основен приоритет са популяризирането на здравословния начин на живот и холистичния подход към здравето, както и обучението на нашите клиенти как след здравословна програма, която са преминали в Лечебен център Vita Rama, да продължат да се хранят и живеят здравословно, за да бъдат трайно здрави.

4. Един любим наш въпрос: Какво мислите за био-то и как виждате развитието му в България?

Био-то е било нещо естествено и част от ежедневния живот, само преди няколко десетилетия. Днес то е рядко срещано в естествения му вид и е етикет за екологично чиста храна. Една от основните предпоставки храната ни да бъде лечебна и здравословна е тя да бъде чиста, органична храна. Затова в Лечебен център Vita Rama ние търсим и използваме в максимално количество био храни.

Ние свързваме развитието на био-то в България със запазване и възстановяване на природните ресурси, с развитие на селските райони и с възстановяване и развитие на традициите, свързани с екологично селскостопанство и природосъобразен начин на живот.България е облагодетелствана страна с невероятен природен ресурс от почви, реки, планини, много слънце, които са предпоставка за отглеждането на био и екологично чисти плодове, зеленчуци и други храни от растителен вид. Био активното земеделие и пермакултурата са естествени методи за земеделие, които започнаха да се възраждат в България в последните няколко години и много млади хора са ентусиазирани да ги прилагат.

5. Има ли връзка между вегетарианството, биологичното земеделие и опазването на околната среда?

Вегетарианството е не само консумиране на растителни храни, а философия, начин на мислене и живот. Човешкият организъм е свързан с природата и естественото му състояние е да живее в симбиоза с нея и да се грижи за нейното опазване. По същия начин трябва да се грижим и за животните, които също са много важна част от цялата еко система. Здравословното хранене с екологично чисти продукти означава също да отглеждаме храните си по природни начини, като пермакултурата и биодинамичното земеделие, които не ощетяват и изразходват земята.

6. Как стоят нещата в България?

От една страна, политическата, икономическа, социална и културна среда, често не създават условия в посока стимулиране и подкрепа. От друга страна, разнообразните природни ресурси в България създават благоприятни условия да се храним и живеем природосъобразно. През последните години се наблюдава тенденция все повече млади хора да преминават към здравословен начин на живот и хранене. Промяната е видима – популяризиране и положителни нагласи свързани с екологичното земеделие и животновъдство, здравословната храна и начин на живот.

7. Бихте ли ни разказали малко повече за холистичния подход към храненето и нашето здраве?

Холистичен означава цялостен, пълен подход към здравето. Холистичният подход разглежда здравето като хармония между тялото – с какво се храним и каква е нашата физическа активност, ума – нива на стрес и духа. В зависимост от индивидуалното състояние на всеки човек се изготвя режим, който макар и специфичен за всеки отделен случай, има за основа едни и същи принципи.
В Лечебен център Vita Rama често се започва с пречистване на физическото тяло от натрупаните токсини и възстановяване на организма, чрез правилно хранене – постигане на алкално-киселинен баланс и уравновесяване на дошите.

Правилното лечебно хранене включва няколко основни елемента:

• Избор и използване на качествени органични храни, като ние в Лечебен център Vita Rama наблягаме основно на плодове, зеленчуци, кълнове, семена, ядки, зърнени (предимно безглутенови) и бобови култури, студено пресовани мазнини и подправки.
• Използването на технологични процеси за приготвяне на храната, които запазват максимално нейните лечебни свойства. В Лечебен център Vita Rama правим това като предлагаме храните сурови или ги обработваме чрез накисване, покълване, сушене на слънце и дехидрататор, ферментиране, готвене на пара, варене.
• Комбиниране на храните по определени правила с цел улесняване на храносмилането и качественото усвояване на хранителните вещества и запазване на енергийния баланс в организма.

8. Здравословно ли е да си веган?

Това е най-здравословната форма на хранене, чрез която можем да си набавим всичко необходимо за организма.
Тялото усвоява простите структури като аминокиселини, мастни киселини и прости захари. Затова и колкото по улеснен вариант на хранене прилагаме, толкова по-малко енергия организмът ще изразходва за разграждането на приетите храни до прости лесно усвояеми структури. Ето защо, лятото е особено подходящо време, в което да се храним основно с плодове – около 70%, 20% зеленчуци и кълнове, 10% семена и ядки, от време на време зърнени и бобови храни. Разбира се, винаги трябва да спазваме подходящите, за лесно храносмилане, комбинации.

9. Каква е връзката между храненето и духовното развитие?

Както вече споменахме, цялостният подход за постигане на пълноценно здраве включва работа върху физическото, умствено и духовно тяло. Известната поговорка: “Здрав дух в здраво тяло”, красноречиво подсказва за връзката между природосъобразното хранене на човека и неговото духовно развитие. Чрез здравословното лечебно хранене, ние даваме възможност тялото да функционира правилно, без притеснения и заболявания, което е предпоставка за спокоен ум. Чрез практики за релаксация, ние можем допълнително да успокоим нашия ум. А чрез авторитетна духовна практика, ние можем да издигнем нашето съзнание на духовна платформа, като работим върху нашето вътрешно аз.

В Лечебен център Vita Rama ние правим това чрез киртан (мантра медитация) – йога техника за пречистване на ума и съзнанието от всички притеснения и насочването му към върховната Божествена цел.

10.Какво е вашето любимо мото или цитат? Какво бихте искали да кажете на нашите читатели?

Живейте опростен, природосъобразен начин на живот и имайте възвишено духовно мислене.
Обърнете внимание на своето здраве чрез природосъобразно хранене. Движете се, спортувайте и прекарвайте повече време сред природата.
Търсете духовния елемент във вас и във всяко живо същество.

Така чрез този цялостен подход на физическо, умствено и духовно ниво, чрез необходимите усилия, воля и авторитетни насоки, ще постигнете пълноценно здраве и щастие и ще живеете в хармония със себе си и заобикалящия ви свят.

http://vitarama.bg/

Leave a Reply