Интервю с Диана Хърлечанова, oсновател на сайта Colour of Cinnamon

Диана Хърлечанова е веган и любител в готвенето. Учи “Реклама” в НБУ и две години работи по специалността си. Наскоро напуска работа и започва собствен сайт, colourofcinnamon.com, с изпитани вегански рецепти и различни интересни за нея теми – екология, пътешествия, събития и фестивали. Обича пътувания до не толкова популярни места и градове, колкото по-диво, толкова по-интересно. Старае се да не изпуска концерти на любими групи и артисти от цял свят. Обича музиката и дебелите романи.

Диди, изключително удоволствие е да си наш гост! Разкажи ни малко повече за себе си?

Благодаря за поканата! В интерес на истината преди в ученическите си години и студентството не съм се задържала дълго в кухнята. През целия си живот съм била доста слабичка и хората обикновено си мислят, че не обичам да ям, но това въобще не е така! Преди около две години преминах на веган /растителна/ храна и липсата на готова и вкусна алтернатива в магазините ме принуди да приготвям почти всичко у дома. С времето разбрах, че заниманието доста ми допада и започнах да снимам това, което готвя. На доста хора им беше интересно с какво изобщо се храним без никакви животински продукти и просто реших да им покажа.

Как се роди идеята за блога „Colour of Cinnamon”?

Започнах да публикувам снимки на приготвена от мен храна във Facebook. Не описвах подробно, защото нямах особено време, но много хора ме питаха за рецепти и ми предлагаха да кача някъде снимките, така че да бъдат лесно достъпни и описани с рецепти. Дълго време обмислях идеята за собствен сайт, където да публикувам снимките си. Миналият месец напуснах работа и се оказах с много свободно време – така започнах да попълвам сайта.

Какви са бъдещите планове и кои са нещата, които обичаш да правиш и те вълнуват?

Бих искала да намеря работа, която е по-арт ориентирана. Може би галерия или място, където се продават/създават ръчно изработени украшения, дрехи, аксесоари и подобни. Обичам да общувам с хора, с които сме на една “вълна” и намираме общи теми. Вълнува ме развитието на сайта и най-много бих се радвала ако е
полезен за хората, които се интересуват от промяна в хранителния си режим, но това да става и лесно, без дълги и изтощителни часове над печката 🙂

Един любим наш въпрос: Какво мислиш за био-то и как виждаш развитието му в България?

Използвам доста био продукти. Не само храна, но и козметика, домакински препарати – особено наблягам на тях, защото не тестват върху животни, използват натурални съставки и щадят природата като цяло. В България цените все още са доста високи за голяма част от хората, което е пречка за развитието. Мисля, че пазарната ниша е все още доста тясна, но ще търпи развитие. В крайна сметка бюджета и разходите на всеки човек зависят от личните му приоритети.

Има ли връзка между вегетарианството, биологичното земеделие и опазването на околната среда?

Абсолютно. Месо- и млечнопреработвателните индустрии изразходват огромни ресурси в световен мащаб – гигантски количества обработваема земя за фураж за животни, огромни количества вода и електричество.
Замърсяването на околната среда е пагубно. От друга страна, конвенционалното земеделие също води до неприятни последици – замърсяване и изтощение на почвите, намаляване на биологичното разнообразие, масово използване на ГМО култури и последващи здравословни проблеми при хората. Вегетарианството /веганство/ с преобладаващо биологично земеделие би могло да доведе до едно добро устойчиво развитие на екологията в световен мащаб.

Как стоят нещата в България?

Трудно ми е да преценя. В моето обкръжение има много “зелено” мислещи хора – вегетарианци, защитници на природата и поддръжници на био земеделието. Но както знаете хората сами си създават среда от единомислие. И когато започна да вярвам, че много млади хора подкрепят зелената идея, понякога попадам в среда, коренно различна от тази, и със съжаление виждам, че огромна част от хората тук все още са далеч от екология, вегетарианство и устойчиво развитие. Бих се радвала ако греша в преценката си.

Какво е твоето любимо мото и цитат? Какво би искала да кажеш на нашите читатели?

Има множество известни лица в историята, които са подкрепяли идеята за вегетарианството. Нямам конкретно мото, но винаги се сещам за добре известните думи на А. Айнщайн: “Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване на живота на земята толкова,колкото еволюцията на вегетарианското хранене”. Още тогава той е казал “еволюцията” – предполагам в днешния контекст това би могло да означава веганство, суровоядство, дори някой ден и слънцеядство. Бих искала да кажа на хората да бъдат малко по-отговорни в действията си. Да поемаме отговорността над думите, мислите и цялостното си емоционално състояние, защото енергийно ние влияем на всичко останало
в природата дори и да не го осъзнаваме пряко. Храната е много малка стъпка към усъвършенстване, важно е да бъдем добри и състрадателни към останалата част от света.

Благодарим сърдечно на Диди, че си поговори с нас !

Може да откриете много вкусни рецепти и да се свържете с нея тук:

www.colourofcinnamon.com

 

2 Responses

  1. Малина Колева says:

    Диди,страхотна си много хубаво интервю.Пожелавам ти много успехи на теб и сайта.

  2. Явор says:

    Прекрасни думи, споделени от Прекрасен човек :)))

    Благодаря ти, Диде :)))

Leave a Reply