Интервю с Надя Петрова, основател на сайта Nature Insider

Надя, изключително удоволствие е да си наш гост! Разкажи ни малко повече за себе си?

Благодаря Живко! Аз съм Надежда Петрова, RHN & Member of CANNP или преведено на български Специалист по здравословно хранене на Канадския институт за здравословно хранене CSNN и член на Канадската асоциация за специалисти по натурално хранене.

Как се роди идеята за блога „Nature Insider”?

Идеята беше много спонтанна, а блога ми всъщност е подарък от съпруга ми. Той измисли името, купи домейна, хостинга, инсталира тема и каза “Давай, ти си!” 🙂 Често ме питат и защо е на английски… Истината е, че когато го стартирах нямах представа, че в България има общност от хора, които биха се интересували от нещата, с които се занимавам и затова подходих първосигнално, исках да общувам чрез него с колегите от института, да обменям идеи с други хора на същата вълна като мен, без да имам ограничението на езиковата бариера, от там дойде и решението да е на английски.

Какви са бъдещите планове и кои са нещата, които обичаш да правиш и те вълнуват?

Бъдещите ми планове са да обуча колкото се може повече хора кое е здравословно и кое е вредно за тях. Как да изградят живота си, за да се чувстват добре и да им помогна да го постигнат. Стартирам както частни, така и отворени публични лекции, които ще са безплатни за всички желаещи и на тях ще ги запознавам с основните принципи на здравословното хранене. В момента все още търся хубава и уютна локация за безплатните лекции.

Един любим наш въпрос: Какво мислиш за био-то и как виждаш развитието му в България?

Био-то за мен е част от живота и част от това да бъдеш здрав. Ние сме създадени да се храним с чисти, органични продукти, които са пълни с ензими, витамини и минерали. Всичко останало е химия в чист вид и не е храна. В България се надявам био производителите и вносителите да стават все повече, защото за момента избора ни е леко ограничен, както и цените да падат, за да станат органичните продукти по-достъпни.

Има ли връзка между вегетарианството, биологичното земеделие и опазването на околната среда?

Има разбира се и тя е огромна. Всички говорят за това колко са скъпи био продуктите, а никой не обръща внимание на това колко скъпо всъщност ни излиза стандартното земеделие и животновъдство разрушавайки почвата, въздуха и водата около нас. При едно класическо земеделие щетите, които се нанасят на почвата и водата са невъобразими. Проблемът е, че масово се засаждат моно-култури на една и съща почва всяка година, тоест липсва ротирането на засаждения, както е било едно време. За да може тази култура да расте върху вече изтощената почва се налага да използват огромно количество изкуствени торове, пестициди, инсектициди и всякакви други химикали. През почвата те се просмукват и стигат и до водата. За отглеждането на животни с цел храна дори не ми се започва… Само ще спомена, че вредните емисии от животинските торове надвишават в пъти замърсяването, които ние причиняваме с автомобили, самолети и собствените си отпадъци. Тоест, ако искате да опазите Земята ще помогнете много повече, ако започнете да се храните с био продукти и намалите месото, отколкото, ако спрете да се возите на самолет и кола.

Би ли ни разказала малко повече за холистичния подход към храненето и нашето здраве?

С удоволствие! Холистичен значи цялостен и точно тази думичка беше важният фактор за мен, когато избирах къде да уча. Цялостният подход към здравето включва начина на хранене, грижата за екологията, нивото на физическа активност, методите за справяне със стреса, както и душевното състояние. Аз съм си изградила лична философия по темата базирана на обучението ми и тя е – nutrition, peace of mind, lifestyle, balance, като всеки един от тези елементи е еднакво важен, за да се чувства човек добре в кожата си.

Здравословно ли е да си веган?

Не ми се иска да слагам етикет здравословно на нито един начин на хранене, бил той веган, суровояден, вегетариански, фрутариански и т.н., защото всичко е много индивидуално. Един веган режим може да е както много балансиран и здравословен, така и много вреден. Това зависи от прекалено много фактори, които все още влизат в графата растителна храна. Например един веган може да се храни с огромно количество рафинирани храни, като бяло брашно, захар, бял ориз, да пие тонове безалкохолни газирани напитки, да пуши, да се храни еднообразно и т.н. Този човек няма как да е здрав, дори и да е елиминирал всички животински продукти от менюто си. Така че, нека не бъркаме здравословното с веганството. Всеки един начин на хранене може да бъде здравословен и обратното.

Какво е твоето любимо мото и цитат? Какво би искала да кажеш на нашите читатели?

Health is a choice. Здравето е избор. Ние можем да променим начина по който се храним, чувстваме, живеем. Ние решаваме кое е най-доброто за нас. Всяка една минута, ние правим избор… да бъдем здрави или да се храним безобразно, да се ядосваме за дребни неща или да намерим начин да се успокоим, да спортуваме или да седим пред телевизора, да живеем в красота или да се задоволим, с това което имаме, да бъдем балансирани или не. Просто е. И зависи от вас 🙂

Благодарим сърдечно на Надето, че си поговори с нас!

Може да откриете много кулинарни изкушения, интересни статии и да се свържете с нея тук:

http://natureinsider.com/

 

 

Leave a Reply