Ода за чушкопека

Днес определено беше хубав ден за мен. Реших да избягам за малко от кофти жегата в София и да остана за няколко дена на село. Хем да си почина, хем да свърша малко работа. Наближава края на лятото и трябва вече да се започне с приготвянето на зимнината. Българите, които все още си имат къщичка на село са късметлии, особено ако там може да си отглеждат плодове и зеленчуци. Макар и тези неща вече да поизчезват, за мен те са една много хубава традиция и рано или късно ще дойде времето, когато хората ще започнат да се връщат към селото.

Нашата мисия за деня беше да съберем прасковите и да направим компоти, а от останалите да си вземем колкото ни душа дава за София. Също така да изпечем чушките и да подготвим бурканите с миш-маш и гювеч. Аз обичам да си приготвям веган миш-маш с тофу или гювеч със сайтан. Скоро ще кача рецептите.

Настана време да се срещна с моя неизменен помощник. С технологичното откритие номер едно за XX в. в битовия живот на българите. С първенецът, отвял категорично конкуренцията в кампанията на Канал 1 “10-те най за XX век”. Скъпи приятели нека приветстваме единствения предмет във Вселената, който е по-обичан от Бойко Борисов: Чушкопекът!

Шегата настрана. За мен това е един изключително полезен и практичен уред. Той е равнозначен и на много хубави спомени. Спомени, които ме връщат към детството ми. Време, което аз свързвам със спомените ми за чушкопека, нашето село, играта на фунийки, стражари и апаши и списание Дъга, а не с манифестации, репресии и целуващи се уста в уста соц. лидери.

Набързо получих инструкции от леля ми за правилно боравене с чушкопека и се впуснах в действие. Има два по-деликатни момента. Първо много да внимаваме за да не се изгорим и второ винаги да изваждаме чушките, след като спрат да пукат и започне да излиза дим за да не ги прегорим. Останалото е забавно и лесно :-).


След като изпълних задачата си, отделих малко печени чушки на страна за да ги обеля и да си направя вкусна салатка, като си откъснах и няколко люти чушлета от градината, за да ги опеча и да си направя от тях хубаво предястие със зехтин, чесън, пастет от маслини, риган и босилек. Очаквайте рецептата скоро 🙂

Традицията повелява всеки българин да има чушкопек, независимо дали живее в панелка или има къща на село. Този уред е незаменим за всички любители на печените чушки, като ни позволява да ги приготвим бързо, лесно и безопасно, без да си подпалим апартамента.

Аз определено ще си купя един и ще му намеря място на терасата в София, за да може винаги да ми е под ръка, а Вие?

3 Responses

  1. Севелина says:

    Ооо.да..и аз съм много благодарна на този, който е измислил чушкопека..моят е с три гнезда..но аз досега не съм се сетила изчистени от семките да ги слагам..мерси за идеята..

  2. Petia Tomova says:

    unikalen ured, az lichno sam goliam consumator na pecheni chusjki I bogotvorj sazdateliat mu 🙂 🙂

Leave a Reply