Интервю с Владимир Нгуйен от EcoVege.Org

Владимир Нгуйен е веган и съвсем естествено активен защитник на природата. Той е един от създателите на сайта за екология и вегетарианство EcoVege.Org В момента е последна година студент по маркетинг в УНСС, а когато не е на лекции прекарва времето си в писане на статии за “зеления” сайт, разнищва уеб дизайнерски тайни, практикува бойни изкуства, среща се с приятели…и върши и други полезни неща.

-Влади, изключително удоволствие е да си наш първи гост! Разкажи ни малко повече за себе си?

Първо да споделя, че за мен също е голяма радост и чест да съм ваш гост – блогът ви е от скоро, а още от началото изглежда прекрасно.
Казвам се Владо, интересувам се от устойчивия „зелен” начин на живот, от здравословно хранене и поради тази причина преди две години участвах в създаването на сайта ЕкоВеге. Той е посветен именно на това – на екологията, вегетарианството и устойчивия начин на живот.

-Как се разви идеята за ЕкоВеге?

Имах идея за подобен сайт, но нямах изяснена представа за разделите и съдържанието. Едно друго момиче Ивет пък имаше идея за сайт, в който да има информация за глобалното затопляне и нуждата от устойчив начин на живот, както и полезна информация като това защо и как да пестим енергия, как да намалим въглеродния си отпечатък и освен да помогнем за здравето на планетата, да подобрим и собственото си здраве. И така от нея едната част от идеята, от мен другата по реализирането на дизайна.

-Бъдещите цели пред ЕкоВеге?

Да става все по-полезен на читателите си и също полезната информация в него да стига до повече хора.

-Какво мислиш за био-то?

Био-органичното земеделие е най-доброто за хората и за околната среда. То е част от хармоничното взаимодействие с природата. Като не пръскаме с пестициди зеленчуците, които ядем, почвата ще е чиста, водата ще е чиста и ще имаме храна в изобилие. И ще оставим чиста планета с чиста плодородна земя и реки, които и дечицата и поколенията след нас да могат да използват спокойно, а няма да им оставим товара, който ще имат, от конвенционалното земеделие.

-Как са свързани вегетарианството, глобалното затопляне и опазването на околната среда?

Животновъдната индустрия е силно неустойчива в целия си цикъл на производство. Например месото се съхранява в хладилници, при транспортирането пак е в хладилници, после в магазините, в дома на крайните потребители. Това е много вредно за озоновия слой. Също така докладът на ООН от 2006 „Дългата сянка на животновъдството” доказа, че секторът на животновъдство глобално отделя повече парникови газове, който са причина за глобалното затопляне, отколкото целия транспорт взет заедно. Също зърното, с което се хранят животните – за производството му се използва електроенергия, транспорт, почвени ресурси, изсичат се гори, използва се вода; чак след това то се дава на животните, които после се превръщат в месни продукти и следва втори цикъл на транспорт, хабене на електроенергия…а цялото това зърно може да се даде за храна на хората. В света сега има над 1 милиард гладуващи хора и недостиг на вода, почвата намалява…

-Как се развива въпросът за правата на животните в България?

За щастие през последните години все повече се говори по тази тема и много хора се замислиха и подкрепиха действия за инкриминиране на жестокостта към животните, макар и да се отнася всъщност по-скоро за домашните любимци. Все още обаче законово нещата не са регламентирани, доколкото имам информация.
За животните, които се отглеждат за месо и млечни продукти – реално няма контролен орган, който да следи за отношението към тях във фермите и дори да има закони за по-хуманно отношение към тях, няма кой да проверява дали това наистина е така и да спре жестокостта към животните в кланиците и другите места. С други думи никой не може да спре извършването на жестокости, каквито виждаме във филма „Земляни” (“Earthlings” – док. филм за отглеждането на животните във фермите). Единственият сигурен начин да предотвратим това и също да не взимаме участие в тези кървави сцени, е да бъдем вегетарианци и вегани.
В XXI век сме вече! Време е да извисим съзнанието си и да споделим любовта и грижата си с другите същества и обитатели на нашата Земя. Само преди четири или пет века – по времето на Рене Декарт, хората в тогавашния свят са гледали на животните като на предмети и воят от страданието на едно животно за тях не е бил по-различен от тиктакането на часовник. Днес виждаме, че съзнанието на хората е на малко по-високо ниво, но все още има много, много за промяна. Нека уважаваме и ценим живота на другите същества, и така и собственият ни живот ще стане по-ценен и изпълнен с уважение.

-Знаем, че се занимаваш и с бойни изкуства…

Да, в момента тренирам главно филипински бойни изкуства. Преди съм тренирал Карате и кик бокс, а когато имам възможност (за съжаление рядко) се зареждам с Таекуон-до. Бойните изкуства ми помагат да се поддържам във форма, както физически, така и ментално. Разтоварват ме, помагат ми също да усъвършенствам в известна степен характера си.

-Какво е твоето любимо мото, девиз или цитат?

Призивът или мотото на ЕкоВеге е „Бъди веган, живей зелено, за да спасим планетата”. Ще споделя с читателите и един от любимите ми цитати:
„Освободи се от всякакви окови. Остави духа си, изпълнен с любов да вземе първата четвърт от света, а също и втората, и третата, и четвъртата.
И така целият свят – отгоре, отдолу, наоколо и навсякъде, да бъде огрян от изпълнени с любов, възвишени мисли, надхвърлящи всякакви граници и освободени от всяка омраза и злонамереност!” ???

ЕcoVege – Сайт за екология и вегетарианство – устойчив начин на живот

www.ecovege.org

Leave a Reply