Домашен хляб от спелта

 

За хляба може да се говори много, но това което е непреходна истина е че той винаги ще бъде важна част в кухнята и храненето на българина.  Това е традиция, която няма как да бъде нарушена. За съжаление днес хляба не е това, което трябва да бъде. Това което масово се предлага в магазините трудно може да мине за хляб и не мисля, че поредния стандарт би променил с нещо тъжната картина. Истината е в специализираните бутикови пекарни, като Слънце Луна. Там където хляба се меси ръчно от био брашно и с много любов. Не ям хляб често, но когато ми се прииска си купувам или от там или си го замесвам сам, както при сегашната рецепта 🙂

Какво ни е необходимо за приготвяне на рецептата

1. 500 гр. брашно ( 1/3 бяло пшенично Т650 Primeal и 2/3 пълнозърнесто брашно от спелта Michel Montignac )

2. 1/4 пакетче квас от пшеница Primeal

3. 1-2 ч.л. хималайска сол

4. 320 мл. вода

Първо

В съда, в който сме решили да омесил тестото сипваме водата ( трябва да е около 24-25 градуса ). След това смесваме добре в отделен съд двата вида брашно, кваса от пшеница и солта и ги сипваме в съда с водата. Изчакваме няколко минути за да се хидратира добре сместа. След това разбъркваме/ омесваме добре, докато се получи нелепкаво тесто. При необходимост поръсваме с малко брашно.

Второ

Завиваме с кърпа съда за да дадем възможност на тестото да втаса. Оставяме го за около 30 мин. След това омесваме повторно и оставяме тестото да втаса за около 50-60 мин.

Трето

Хубаво е да изпечем хляба при предварително загрята фурна ( 180 -200 градуса ) за около 15-20 мин.

Добър апетит!

Leave a Reply